Salakyyneleitä

Kuka välittää mielenterveyspotilaan perheen tunteista, surusta, pelosta ja turhautumista?

2007-06-30

Persoonallisuus vai sairaus

Kotona taas, koko perhe. Tai itse asiassa puolisoni pääsi kotilomalle jo juhannukseksi, mutta se oli kyllä vaisuin juhannus kautta meidän perheen aikojen.


Sain kotiutumisaamun hoitopalaverissa ankarat ukaasit, etten vaan kuvittelisi vaimoni olevan vielä kunnossa, että itsemurhariski on edelleen korkea. Niin kuin en olisi viime vuosien aikana oppinut aiheesta yhtään mitään.

Nyt hoidossa on vaihteeksi bipo-kylki edellä. Onneksi cocktailiin saatiin sentään mielialaa nostavakin lääke mukaan. Kevään ajan kun pyrittiin pelkästään tasaamaan … ja tasaantuihan se, jatkuvaan syvään alakuloon ja itsetunnottomuuteen.

Itse asiassa bipo-diagnoosin tärkein osa on puolisoni totaalinen tapa tehdä työtä … siis silloin kun hän on työkunnossa, mitä hän ei ole pitkään aikaan ollut. Mutta kuinka paljon siitä on persoonaa ja kuinka paljon sairautta?

Lääkitykseen lisätyn, aiempina vuosina suht’ haitattomaksi osoittautuneen mielialalääkkeen annostus on kuitenkin paljon pienempi kuin viime kesänä. Tänä kesänä pelätään ilmeisesti paljon enemmän mielialan nousua kuin depressiota. Ota näistä sitten joku tolkku.

Tai kuten eräs hoitaja vaimolleni sanoi ”mistään ei saa innostua”. Mutta onko se voimakastahtoiselle, temperamenttiselle ihmiselle enää elämistä vai pelkkää olemista. Onneksi meillä on lapsi, muuten pahaa pelkään, että hän hyvänä päivänä toteaisi, että jos elämä on tällaista, se ei ole elämisen arvoista.

Joskus tuntuu siltä, että psykiatreilta unohtuu helposti, että siellä aivokemian takana on myös ihminen … ja perhe ja parisuhde.

Mielenterveyspotilaiden puolisoista yli kolmannes sairastuu depressioon. Mutta kuinka moni eroaa ennen sairastumistaan? Sekin olisi mielenkiintoista tietää.

2 Comments:

At 7/01/2007 1:16 PM, Anonymous Anonymous said...

Voimia. Tiedän tarkkaan mitä käyt läpi, erotuksena vain että meillä bipolaari on mies. Aina hänen oireillessaan mietin eroa, mutta hyvänä päivänä se ei tule mieleenkään. Onneksi meillä ei kuitenkaan oireilla ihan noin vahvasti kuin teillä. Väsyttää silti...

Jaksamista ja halaus arkeen!

Vakkarilukijasi

 
At 7/01/2007 4:26 PM, Anonymous Anonymous said...

Tuo persoonan ja oireiden sekottuminen on h****tin hankala juttu. Toisaalta unohtuu positiivisia asioita persoonasta, kun mennään jatkuvasti mäkeä ylös ja/tai alas. Samalla pistin ainakin itse persoonan ikäviä puolia pitkään sairauden piikkiin.

Yliopistokaveini tutki aikanaan pitkäaikaissairaiden paisuhteita ja totesi, että sairaan ihmisen tilan kohentuminen johti yllättävän usein eroon. Tälle oli näennäisesti kolme syytä:
1) Puoliso ei ollutkaan sitä, mitä oli tullut kuvitelluksi. (Kaiken maailman toiveiden kasaantuminen siihen aikaan, kun kaikki on taas hyvin)
2) Varsinkin naiset samaistivat itsensä niin paljon omaishoitajiksi, että eivät enää selvinneet "terveestä" suhteesta
3) Lupa vihdoinkin päästää irti, kun se toinen tosiaan just nyt saattais selvitä.

Valitsen omalla kohdallani vaihtoehdot 1 ja 3.

 

Post a Comment

<< Home