Salakyyneleitä

Kuka välittää mielenterveyspotilaan perheen tunteista, surusta, pelosta ja turhautumista?

2007-10-29

Sentitkin lasketaan

Edellisessä merkinnässä tuli sivuttua raha-asioita. Terveyttä ei voi tunnetusti mitata rahalla, mutta psyykkisellä sairaudella on myös taloudellinen puolensa.

Mielenterveyskuntoutujan tie takaisin työelämään tai työkyvyttömyyseläkkeelle on pitkä, eikä talouden romahtaminen ainakaan helpota sitä tietä. Pennin venytys ja syyllisyyden tunteet perheen rahatilanteesta ovat melkoisia kuormitustekijöitä.

Monen mielenterveyspotilaan työura katkeaa pitkiin ja toistuviin sairauslomiin, ja ennakkoluuloihin. Jos kuntoutuminen ja takaisin työelämään pääsy ei onnistu nopeasti, edessä on 500 päivää ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, sitten työmarkkinatukea, sitten ei mitään. Siinä masentuu ja ahdistuu jo tervekin ihminen.

Työmarkkinatuen loppumisen jälkeen voi sentään olla sairauslomalla, jolloin saa sairauspäivärahaa. Ennen sitä sairauslomaa ei kannata ottaa, koska se on pienempi kuin työmarkkinatuki. Ja päivärahoilla eläessä joka sentti lasketaan.

Sairauslomalla täytyy olla vähintään vuoden ajan ennen kuin voi pyrkiä työkyvyttömyyseläkkeelle. Kuntoutuminen on tässä vaiheessa taloudellinen riski. Jos töihin paluu ei onnistu, sairausloman keskeyttäminen on siirtänyt eläkkeelle pääsemistä taas vuoden päähän.

Mutta se riski kannattaa ottaa. Ainakin meillä arkeen ja osa-aikatyöhön palaaminen on auttanut paljon enemmän kuin lääkekaapillinen pillereitä. Eikä tässä työssä näyttäisi olevan edellisen työmaan kuormitustekijöitä.

1 Comments:

At 11/11/2007 8:28 PM, Anonymous Anonymous said...

Hei!

Kiitos blogistasi! Eksyin ihan sattumalta tänne ja tilanteesi on täysin samanlainen mitä meillä kotona (vanhempani siis). Oletko lukenut Leena Vähäkylän kirjan "Mieli keinussa"? Ihan hyvä kirja ja vähän ehkä rohkaisevakin vaikka aika realistinen myös samalla.

Itse kärsin vaimosi kaltaisen naisen tyttärenä olemisesta, kolmekymppisenä terapiassa jne. Mun lapsuudessani ei äiti saanut mitään hoitoa ja isästä oli eronnut.

Kirjoitat hyvin ja annan osoitteen ehkä isäpuolelleni joka elää täysin samanlaista elämää kun sinäkin nykypäivänä.

Toivotan parasta mahdollista jatkoa sinulle. Meillä on kotona 11-vuotiaasta veljestäni tehty jo 3 lastensuojeluilmoitusta, toivon että sinä isänä et päästä tilannetta koskaan niin pitkälle! Tunnut olevan fiksu ja ymmärtäväinen mies ja isä!

 

Post a Comment

<< Home